De social media mogelijkheden voor interne communicatie

Het gebruik van social media voor interne communicatie is in opkomst. Hoewel bedrijven nu nog terughoudend zijn, kan social media het onderlinge contact van uw medewerkers bevorderen. Het communiceren gaat immers sneller, medewerkers krijgen de gelegenheid om kennis te delen en te vragen en het gebruik van social media versterkt het onderling contact. Maar welke social media zijn wel en niet geschikt voor intern gebruik?interne communicatie

SharePoint: voor grote bedrijven

Eén van de meest gebruikte media voor interne communicatie is SharePoint. SharePoint is een online platform waarin documenten geplaatst kunnen worden en waar u discussies kunt voeren. Het programma is ideaal voor bijvoorbeeld het plaatsen van notulen en het vragen om hulp aan collega’s. Naast deze mogelijkheden kan SharePoint ook als agenda fungeren en kunnen er op het platform enquêtes worden geplaatst. Voor grote bedrijven is het gebruik van SharePoint een goede optie, maar het beheren van SharePoint is vrij arbeidsintensief, dus voor kleine bedrijven zal er gezocht moeten worden naar een simpelere optie.

Facebook: voor kleine bedrijven

Facebook gaat vooral om het privéleven van de gebruikers. Omdat veel mensen privé en zakelijk gescheiden willen houden, lijkt Facebook niet direct het beste kanaal voor interne communicatie. Als bedrijf kunt u echter een groep aanmaken op Facebook die alleen toegankelijk is voor uw medewerkers. Voor bedrijven tot 30 medewerkers is Facebook een optie, mits een groep besloten is. Facebook biedt geen agenda functie en ook het plaatsen van enquêtes is ook niet mogelijk, maar een poll daarentegen wel. Oproepen kunnen op de pagina geplaatst worden en documenten kunt u via Facebook aanbieden (het plaatsen van documenten op Facebook is niet mogelijk, maar het verwijzen er naar wel).

LinkedIn: zakelijk maar gelimiteerd

LinkedIn is een zakelijk platform waar uw medewerkers zich al op hebben aangesloten en kan daarom makkelijk uitgebreid worden voor de interne communicatie. Op de pagina van het bedrijf kan een discussie geopend worden, waarin al uw werknemers kunnen deelnemen. Het is ook mogelijk om een besloten discussiegroep aan te maken. De mogelijkheden op LinkedIn beperken zich tot het voeren van discussies.

Yammer: speciaal voor bedrijven

Het microbloggen is de meest gebruikte functie van Yammer, maar daarnaast is het mogelijk om interessante berichten te taggen, bijlagen toe te voegen aan een bericht, te reageren op een bericht en kan Yammer ook op een telefoon geïnstalleerd worden. Yammer biedt verreweg de meeste opties en is geschikt voor zowel een groot als een klein bedrijf, ook omdat het mogelijk is Yammer te integreren met SharePoint.

Social media op maat

Voordat u social media integreert in uw interne communicatie is het verstandig om na te denken over wat u wilt bereiken en welke functies social media zou moeten vervullen binnen uw interne communicatie. SharePoint, Facebook, LinkedIn en Yammer zijn niet de enige opties voor het versterken van uw interne communicatie, maar kunnen u wel op ideeën brengen over wat u wel en niet wilt in het gebruik van social media.

Copyright GO2socialmedia 2015